In cele mai multe cazuri, extractia unui dinte temporar mai devreme de perioada in care trebuie sa erupa dintele permanent subiacent, poate duce la modificari ocluzale importante prin inchiderea spatiului necesar eruperii.

mentinator de spatiuDaca dintele temporar a fost extras cu mai mult de un an inainte de perioada normala de eruptie a dintelui permanent ce urmeaza sa erupa in locul acestuia, poate fi necesara utilizarea unor mentinatoare de spatiu care sa previna reducerea spatiului eruptiei dintelui permanent care apare in cadrul procesului fiziologic de mezializare. Cel mai frecvent, acest fenomen este prezent daca molarul doi temporar este extras inainte de varsta de 8-9 ani – astfel, molarul 1 permanent care erupe imediat posterior de acesta va suferi un proces de mezializare cu ocuparea spatiului necesar premolarului 2. Acest proces se va manifesta clinic abia la varste mai avansate (11-12 ani) cand are loc eruptia caninului permanent la maxilar sau a premolarului 2 mandibular.

Exista mai multe tipuri de mentinatoare de spatiu ce pot fi folosite:

  • mentinatoare fixe: inel ortodontic cu arc de sarma, inel ortodontic cu dinte atasat sau doua inele ortodontice cu element intermediar;
  • mentinatoare fixe: protezele de tip Kemmeny.

Pe langa acestea, mai exista aparate izolate care au rolul de a asigura mentinerea spatiului sau dispozitive atasate altor apartate ortodontice.

Dispozitivele mobile se folosesc in cazul copiilor mai mari, cand nu exista riscul de a-l inghiti accidental.

Cat timp este indicata folosirea unui mentinator de spatiu?
Un astfel de mentinator de spatiu se foloseste pana cand dintele ce trebuie sa erupa, are 2/3 din radacina formata iar coroana sa atinge planul submucozal.