O mare parte din manoperele efectuate in cabinetul stomatologic sunt dureroase. Pentru a evita orice neplacere, se apeleaza la anestezie. De cele mai multe ori, anestezia in cabinetul stomatologic este indispensabila pentru ca fara ea nu sunt posibile efectuarea unor proceduri ca: devitalizarea vitala, prepararea cavitatilor profunde, interventii buco-dentare (extractii dentare, odontectomii, rezectii apicale, chirurgie proprotetica etc.).

Alteori anestezia este facultativa, fiind necesara numai la pacientii mai sensibili, mai anxiosi sau in conditii locale speciale. In aceste categorii sunt incluse: prepararea cavitatilor superficiale, detartrajul (manual sau ultrasonic), prepararea unor dinti vitali in scopul protezarii, amprentarea campului protetic la persoanele cu reflex de voma exagerat etc.

In practica zilnica de cabinet se tine cont de doua elemente importante, aparent antagoniste, din a caror analiza atenta vom ajunge la decizia utilizarii sau neutilizarii anesteziei pentru fiecare caz in parte.

1. Utilizarea anesteziei in cazul manoperelor potential dureroase asigura linistea necesara efectuarii lor corecte, protejeaza psihicul pacientului si chiar al medicului.

2. Desi pentru medic efectuarea unei anestezii reprezinta o manopera banala, pentru pacient constituie, totusi, un factor suplimentar de stres. Se va tine cont si de pericolul potential al unor accidente sau complicatii post anestezice.

Neutilizarea anesteziei in cazurile in care este indicata:

  • impiedica efectuarea corecta a manoperei terapeutice respective;
  • predispune la accidente locale datorita reflexelor de aparare ale pacientului pe care acesta nu le poate controla;
  • predispune la accidente generale induse de reactiile sistemului nervos si endocrin;
  • determina o teama ulterioara a pacientului fata de orice alta manopera stomatologica (chiar nedureroasa).