Informatii despre gingie

Gingia, sau parodontiul de invelis, este o mucoasa fixa, aderenta de periost, care la nivelul coletului se resfrange si se insera pe fetele laterale ale dintelui la jonctiunea intre smalt si cement, formand asa numita gingie libera.

Intre gingie si fetele laterale ale dintelui se formeaza un spatiu virtual cu adancimea de 1,5mm care poarta numele, dupa scoala franceza, de fund de sac gingival, iar dupa scoala americana este numit sulcus gingival.

In continuare, mucoasa fixa se continua cu mucoasa pasiv-mobila, apoi cu cea mobila, care captuseste peretii buzelor si obrajilor.

In spatiile interdentare, mucoasa libera are o forma triunghiulara cu varful incizal sau ocluzal cu baza cervical, realizand papilele interdentarePapilele interdentare sunt elemente reliefate care, cu varsta, se pot retracta, rezultand spatii interdentare cervicale ce poarta numele de ambrazuri cervicale.

Papilele sunt ascutite la dintii frontali si mai rotunjite la dintii laterali. Gingia libera la nivelul coletelor dintilor are o forma sinuoasa, motiv pentru care se mai numeste si feston gingival.

Papilele interdentare si festonul gingival pot fi vizibile la nivelul dintilor frontali, de aceea aspectul lor va fi reprodus la nivelul versantului vestibular al seilor protezelor mobilizabile.

Gingia este fixata la tesutul osos si la cementul radicular printr-o retea de fibre colagene. La nivelul coletului, gingia se fixeaza de tesuturile subiacente si invecinate prin urmatoarele categorii de fibre:

  • fibre alveolo-gingivale;
  • fibre dento-gingivale;
  • fibre transeptale sau dento-dentare;
  • fibre circulare, cu dispozitie orizontala dispuse in jurul coletului.

Caracteristicile gingiei sanatoase
Culoarea normala a gingiei este roz – coral, uniform de la gingia atasata pana la creasta gingiei marginale. Aceasta poate varia din cauza cantitatii de melanina din tesuturi dar si de grosimea si gradul de keratinizare a tesutului conjunctiv.

Suprafata gingiei sanatoase are un aspect granitat (sau de coaja de portocala), aspect datorat unor fascicole de benzi de colagen cu directie perpendiculara intre mucoasa si periost.

Gingia are in mor normal o consistenta ferma, mai ales in zona de gingie fixa si prezinta un aspect usor mai lax cu depresionare la comprimare cu sonda boanta, la nivelul marginii si varful papilelolor.