Cuspidul unui dinteCuspizii sunt proeminente de forma piramidala care prezinta patru versanti, doua creste si un varf.

Crestele unui cuspid sunt: creasta mezio-distala, care pleaca din unghiul mezial si ajunge la nivelul unghiului distal. Aceasta creasta delimiteaza cuspidului un versant vestibular si altul oral. Unul din acesti versanti este in afara crestei sagitale mezio-distale, de aceea se numeste si versant extern. Cel de al doilea versant este cuprins intre creasta mezio-distala si santul mezio-distal si poarta numele de versant intern.

Cea de a doua creasta a cuspidului are o directie vestibulo-orala, se mai numeste si creasta axiala sau esentiala. Aceasta creasta delimiteaza la nivelul celor doi versanti descrisi anterior, un versant mezial, care este mai scurt si un versant distal, care este mai lung. Creasta vestibulo-orala nu se gaseste la mijlocul cuspidului ci este putin deplasata spre mezial. La intersectia crestei mezio-distale cu creasta vestibulo-orala rezulta varful cuspidului varf asezat mai aproape de mezial.

Diametrul mezio-distal al cuspizilor vestibulari este maxim la nivelul caninului, apoi descreste progresiv pana la nivelul molarului de minte. Suprafata cuprinsa intre crestele mezio-distale ale cuspizilor vestibulari si orali poarta numele de masa ocluzala.

La nivelul dintilor laterali se descriu doua tipuri de cuspizi: cuspizii principali si cuspizii secundari.

Cuspizii principali sunt numiti si cuspizi de sprijin si au rolul de a mentine dimensiunea verticala a ocluziei. Acesti cuspizi stabilizeaza cele doua arcade dentare in raport de intercuspidare maxima. Cuspizii de sprijin sunt mai voluminosi si rotunjiti.

La arcada maxilara, cuspizii de sprijin sunt cuspizii orali, in timp ce la arcada mandibulara, cuspizii de sprijin sunt cei vestibulari.

Cuspizii secundari sunt numiti si cuspizii de ghidaj, au rolul de a conduce miscarile mandibulei spre raportul de ocluzie centrica. Acesti cuspizi realizeaza o supra-acoperire a dintilor antagonisti cunoscuta sub numele de overbyte, cu rolul de protectie a mucoaselor labio-jugale in timpul masticatiei. Cuspizii secundari sunt mai ascutiti, retin alimentele pe fata ocluzala, alimente ce sunt triturate de cuspizii principali.

Cuspizii de ghidaj sunt cuspizii vestibulari ai arcadei maxilare si cuspizii orali ai arcadei mandibulare.