Abrazia reprezinta o leziune determinata de uzura mecanica a dintelui fiind insotita frecvent si de hipersensibilitate dentinara. Topografic, acestea sunt prezente mai frecvent la nivelul fetelor vestibulare a dintilor si mai mult pe o hemiarcada comparativ cu alta. Microscopic, o suprafata cu abraziune prezinta striatii orientate aleator, numeroase fosete si variate tipuri de escavatii. Foarte rar, aceste striatii pot fi paralele. Lungimea, adancimea si latimea acestor microleziuni variaza in functie de abrazivitatea alimentelor si de fortele de dezvoltare in timpul masticatiei. Extinderea si repartizarea uzurii abrazive pe suprafetele dentare depinde de numeroase variabile, incluzand tipul de ocluzie, dieta, mod de viata, varsta dar si de igiena orala.

Atritia dentaraAtritia reprezinta uzura dentara cauzata de contactele dento-dentare functionale sau parafunctionale fara prezenta alimentelor. A fost definita ca fiind o uzura cauzata de materiale endogene, precum particule microfine de prisme de smalt prinse intre doua suprafete antagoniste. Prismele de smalt se prabusesc si sunt prinse intre cele doua suprafete dentare producand striatii paralele caracteristice, vizibile la microscop. Trasatura caracteristica este formarea unei fatete lucioase cu margini bine delimitate si circumscrise. Prezenta ariilor de atritie este variabila, fiind influentata de tipul de ocluzie, geometria sistemului stomatognat si de tiparele individuale de bruxism.

Eroziunea dentaraEroziunea este definita ca o pierdere de tesut dentar dur, aparuta in urma actiunii unor substante chimice exogene fara participare microbiana. Din punct de vedere clinic, leziunea este mai extinsa, poate aparea pe fetele vestibulare sau orale dar si proximale, atingand mai ales smaltul care este bine mineralizat, neavand limite nete. Uneori se poate insoti de hiperestezie dar de obicei canaliculele dentinare sunt obstruate si deci nedureroase. Atunci cand procesul afecteaza si dentina, suprafetele sunt concave, escavate. Pierderea de substanta dura dentara este o combinatie intre eroziune si atritie. Smaltul demineralizat de acizi poate fi indepartant cu periuta de dinti sau distrus prin masticatie.