Rezultatele unui studiu realizat de Universitatea de Medicina din San Francisco, California, au confirmat faptul ca lacurile cu fluor joaca un rol-cheie in profilaxia cariei dentare in perioada copilariei. Utilizarea lacurilor impreuna cu administrarea pe cale generala a fluorului va reduce semnificativ incidenta cariilor in randul copiilor, conform studiului mentionat.

Cercetatorii au examinat 376 de copii, in primul rand chinezi si hispanici, impartiti aleator in trei grupuri. Primul lot a beneficiat de tratament cu lac cu fluor de doua ori pe an, al doilea o singura data anual si cel de-al treilea deloc. S-a constatat ca acei copii care nu au primit deloc tratamentul local cu fluor au prezentat un risc dublu la dezvoltarea leziunilor carioase comparativ cu lotul copiilor care a beneficiat de aceasta terapie. “In primul rand rezultatele sustin utilizarea lacurilor cu fluor pentru profilaxia cariei la copiii mici.” In al doilea rand, studiul incurajeaza parintii sa isi duca micutii la primul control stomatologic inca de la varsta de un an, dupa eruptia primilor dinti temporari” a afirmat lidera grupului de cercetatori, dr. Lee Hysan, profesor la aceeasi universitate.

Lacurile cu fluor sunt ieftine, usor de aplicat pe suprafata dintilor si pot face parte din primele metode profilactice anticarioase. In schimb, daca apar leziuni carioase, e cu atat mai greu sa realizam tratamentul adecvat al acestora, avand in vedere nerabdarea si teama copiilor de interventiile dureroase. Dispunem astfel de o metoda ieftina si eficienta pentru prevenirea acestor neajunsuri.

Studiul este publicat in JCDA – Journal of the Canadian Dental Association si poate fi accesat la urmatoarea adresa www.cda-adc.ca/jcda/vol-74/issue-1/73.pdf