3. Tratamentul simptomatic
Tratamentul simptomatic se refera la folosirea de substituienti ai secretiei salivare si de aici la ameliorarea simptomelor. Prin folosirea lor se obtine si protectia tesuturilor moi si dure ale cavitatii bucale, se asigura protectia antimicrobiana, se faciliteaza masticatia, deglutitia si fonatia.

In acest sens, se pot folosi mijloace empirice cum ar fi: guma de mestecat fara zahar, lichide usor acidulate si indulcite cu indulcitori necariogeni (sorbitol, xilitol), ceai de musetel simplu sau amestecat cu bicarbonat de sodiu (o lingura la 1 litru de ceai), solutie de bicarbonat de sodiu sau supe clare.

De regula, se indica insa substituenti de saliva care sunt pe baza de: carboximetilceluloza si mucina. Teoretic, salivele artificiale pe baza de mucina sunt de preferat datorita faptului ca aceasta glicoproteina confera produsului cele mai apropiate caracteristici reologice si de protectie, comparativ cu saliva naturala. Produsele se comercializeaza sub forma de atomizor sau spray, cu care pacientii isi umezesc gura dupa necesitati, dar exista si substituenti sub forma de gel, pacientul folosind 1-2 picaturi de fiecare data cand simte nevoia. De regula, pe langa componenta de baza, acesti substituenti mai contin: KCl, NaCl, MgCl2, CaCl2, NaF, ortofosfatul de potasiu hidrogenat sau dihidrogenat, sorbitol, p-metil hidroxibenzoat, benzoatul de Na, acizii citric si ascorbic, esenta de lamaie.

Se observa ca lipsesc din compozitia acestor produse bagajul enzimatic, imunologic, ca si alti constituenti organici. Compozitia sofisticata a salivei, imposibil de realizat sau cantitatile mari necesare le-ar face, pe de alta parte, exagerat de scumpe. Iata de ce substituentii de saliva asigura exclusiv un tratament simptomatic al xerostomiei.

Retinem, de asemenea, ca prin folosirea lor, functiile salivei nu sunt intotdeauna total rezolvate. Mai mult, cele cu un pH usor acid prezinta riscul de producere a leziunilor carioase primare sau secundare, la interfata obturatie- dinte. Retinem ca substituentii de saliva nu se produc in Romania si nici nu se comercializeaza! Este motivul pentru care pacientul care sufera de xerostomie este obligat sa si le comande din strainatate. Prin acest articol incercam sa tragem un semnal prin care medicul si pacientul informat sa solicite asemenea produse, deosebit de utile.

4. Tratamentul complicatiilor stomatologice

Prevenirea infectiilor mucoasei bucale se obtine printr-o buna umectare a cavitatii bucale. In plus, se acorda o atentie sporita igienei orale, inclusiv a protezelor existente. Se insista pe realizarea unei hidratari generale corecte si indicarea unei diete necariogene si echilibrate in vitamine si proteine.

Prevenirea parodontopatiilor marginale se realizeaza, de asemenea, printr-o igiena orala perfecta, indicandu- se tehnici de periaj adecvate. Se recomanda periute dentare moi (soft), manuale sau electrice, pentru a evita lezarea tesuturilor moi gingivale. Periajul trebuie efectuat obligatoriu de doua ori pe zi sau mai corect, dupa fiecare masa. Pastele de dinti recomandate sunt acelea remineralizante (de control al cariei dentare) aplicate alternativ cu cele anti-placa.

Exista chiar pasta de dinti special fabricata pentru pacientul xerostomic ce contine betaina – 4%. Pe langa efectul antiseptic, betaina reduce iritatiile posibile generate de unele componente prezente in pasta de dinti, precum lauryl sulfatul de Na (Soderling).

Tot in ideea prevenirii parodontopatiilor marginale, se recomanda si folosirea apelor de gura cu clorhexidina (0,12 sau 0,2%) in administrari de 2 ori/zi. Si mijloacele mecanice auxiliare periajului dentar (obisnuit ata dentara, periutele interdentare, stimulatoarele gingivale etc.) pot fi recomandate in functie de situatiile clinice existente.

Cand este cazul, se vor realiza detartraje periodice mecanice si/sau manuale.

Se insista si pe prevenirea cariei dentare, care se realizeaza printr-un controlul corect si zilnic al placii dentare, la care se adauga fluorizari locale efectuate dupa caz, personal si profesional. Autofluorizarile se realizeaza prin intermediul pastelor de dinti, al gelurilor si apelor de gura cu fluor. Fluorizarea profesionala se realizeaza folosind produse cu fluorura de sodiu (NaF) – 2% sau fluoroortofosfatul acidulat (APF) – 1,23%. Produsele destinate fluorizarilor profesionale sunt comercializate sub diverse forme de prezentare: de solutie, gel, spuma sau lac, ce se pot aplica pe dinti prin badijonare, prin intermediul conformatoarelor sau ionoforeza.

Sursa articolului: MedicDentist.ro