Bruxismul reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni stomatologice, iar studiile ultimelor decenii arata ca la aproape 50% din populatie se regasesc semnele uzurii dentare. Exista numeroase metode aplicate pentru terapia bruxismului, cu rezultate mai mult sau mai putin semnificative.

Articolul de fata se concentreaza asupra unei metode simple si eficiente, dar mai rar utilizate in practica zilnica – si anume folosirea gutierelor, in speciale a celor fromtale. Avand in vedere ca bruxismul conduce in timp la dureri de cap si afectiuni ale articulatiei temporomandibulare, in cele ce urmeaza ne vom referi doar la efcetele acestei terapii asupra dintilor, obturatiilor si a altor tipuri de restaurari dentare.

Bruxism

Efectele pe care le are bruxismul asupra dintilor si gingiilor: abfractii, retractii gingivale si atritie.

Distructii ale dintilor

Bruxismul reprezinta cauza principala a atritiei dentare. Uzura dintilor este mai redusa la peroanele tinere, insa in timp aceasta ia amploare, in functie de numeroase conditii locale. Astfel consumul alimentelor acide, scaderea secretiei salivare, administrarea anumitor substante medicamentoase pot accentua aceste fenomene de uzura dentara. Se impune necesitatea diagnosticului timpuriu al bruxismului si al atritiei, recunoastere etiologiei si instituirea tratamentului adecvat, cu scopul de a preveni consecintele mai grave ale distructiei dentare. Uneori se constata si fracturarea dintilor, indeosebi in cazul unor obturatii profunde si de dimensiuni mari.

Distrugerea restaurarilor

In mod cert, coroanele, fatetele, puntile, implanturile, incrustatiile aplicate in cavitatea bucala a pacientilor bruxomani prezinta o tendinta crescuta de fracturarea sau dezlipire a ceramicii sau chiar si la urmari catastrofale daca sunt expuse unor supraincarcari ocluzale. Alteori efectuam restaurari ceramice in ciuda faptului ca observam semnele mai mult sau mai putin pronuntate ale bruxismului, dar fara a prevedea vreo forma de protectie. Fortele legate de bruxism sunt mai puternice in timpul somnului. In aceasta perioada se inregistreaza cele mai multe distructii la nivelul dintilro si restaurarilor.

Gutierele

Gutierele reprezinta o solutie eficienta pentru protectia dintilor si a restaurarilor. Desi indeplinesc un rol important in acest sens, utilizarea lor este inca redusa. De ce nu folosim gutierele, daca stim ca aproape 50% din populatia prezinta semnele uzurii dentare? Cu siguranta exista motive serioase pentru care dentistii evita utilizarea lor. Si acest lucru se observa indeosebi in cazul gutierelor ocluzale ce se intind pe toata arcada dentara.

Dificultatile aplicarii gutierelor totale

1. Confortul pacientului

Multi medici considera ca datorita dimensiunilor relativ mari, pacientii suporta si accepta mai greu gutierele totale. Aceste fenomen se observa mai ales la pacientii care nu sunt motivati eficient in privinta tratamentului durerilor de cap de care sufera si poarta gutierele doar in scop protectiv.

2. Criza de timp

Realizarea unei gutiere corecte si eficiente poate necesita mai mult timp si poate ridica unele dificultati. Efectuarea sa implica si relatia cu antagonistii, formarea contactului simultan cu acestia si totodata permiterea miscarilor de antero- si laterotruzie.