Sinuzita maxilara dentara

Rinosinuzita maxilara de cauza odontogena are ca prima etapa etopatogenica caria dentara. Evolutia cariei dentare trece prin stadiul de pulpita (reversibila apoi ireversibila) si ajunge la parodontita apicala acuta. Se formeaza apoi um granulom sau un chist radicular care evolueaza cu osteita si abces submucos la nivelul sinusului maxilar.

Originea dentara a unei sinuzite maxilare este suspectata in fata unui tablou clinic in care se observa caracterul unilateral al afectiunii, rinoree fetida si durere dentara vie la nivelul dintelui in cauza. Examenul stomatologic asociat cu examenul radiologic (radiografia dentara retro-alveolara si ortopantomografia) pot confirma leziunile apicale ale dintilor cu localizare in sinus si osteita subiacenta.

Tratamentul consta in tratarea dintelui cauzal (tratament endodontic sau chirurgical) si este asociat cu tratamentul specific ORL medicamentos (decongestionante topice, analgezice si antibioticoterapie) sau chirurgical (medializarea cornetului mijlociu, lavaj sinuzal, meatotomie medie).