Limba geografica este o afectiune de tip inflamator, de cele mai multe ori benigna, care este asimptomatica si este determinata de decheratinizarea si descuamarea papilelor filiforme. Cand intereseaza si alte zone ale mucoasei orale, aceasta capata aspectul unei stomatite geografice sau stomatite migratorii.

Etiologia acestei afectiuni este necunoscuta. Totusi, unii autori considera ca stresul emotional, deficientele nutritionale si ereditatea pot influenta aparitia acestei afectiuni.

Limba Geografica

Sursa foto: hdoctorspiller.com

In mod normal, limba geografica este localizata pe suprafata dorsala a limbii dar si pe marginile sale (mai ales in 2/3 anterioare) si afecteaza doar papilele filiforme.

La examenul clinic se observa arii multiple, rotunde sau ovalare, eritematoase, marginite de un lizereu albicios, reprezentat de papilele filiforme cheratinizate. Dimensiunile variaza, leziunile sunt de cativa mm si pot ajunge si pana la cativa cm. O caracteristica importanta a afectiunii este faptul ca se modifica continuu, dispare intr-o zona si apare in alta in decursul a 12-24 ore. Limba geografica poate dura saptamani, luni sau chiar ani, insa disconfortul este minim.

Tratamentul afectiunii
Deoarece limba geografica este in general fara simptome, nu necesita tratament. Este recomandat ca pacientii sa fie linistiti asupra evolutiei bolii. In cazul in care pacientii acuza senzatii dureroase, se recomanda aplicatiile topice de steroizi si agenti antifungici.