Anodontia este o anomalie dentara, ce se caracterizeaza prin absenta unor dinti de pe arcadele dentare, datorita lipsei de formare si divizare a lamei dentare sau a distructiei germenilor dentari in stadii incipiente de dezvoltare.

anodontie - lipsa dintilor

sursa foto: malaghadotcom.files.wordpress.com

Clasificarea anodontiei: anodontie totala a dintilor temporari sau permanenti; anodontie subtotala; hipodontie partiala: extinsa, intinsa sau redusa / unilaterala sau bilaterala.

Anodontia poate avea mai multe forme clinice, si anume: anodontia dintilor temporari: totala sau partiala; anodontia dintilor permanenti: monodentara, pluridentara sau totala.

Acest tip de anomalie dentara de numar, prezinta o prevalenta in populatie de 1,5-3%, iar din totalul anomaliilor dento-maxilare de pana la 4-5%.

Oricare din formele de anodontie intalnita, impune crearea unui plan de tratament complex, deoarece netratata, anodontia poate avea repercursiuni grave, cum ar fi:

  • etajul facial inferior se micsoreaza;
  • buzele se infunda;
  • apar tulburari ale functiilor masticatorii, fizionomice, fonetice si deglutitie;
  • apar spatieri intre dinti, ce duc la migrarea dintilor vecini;
  • apar tulburari de ocluzie etc.

Cum puteti sti cu certitudine ca suferiti de anodontie?
Cea mai simpla metoda este cea de a merge la un consult de specialitate. Medicul dentist va pune un diagnostic concret in urma examenului clinic (lipsa unitatilor odontale, micsorarea etajului inferior etc.) si examenului paraclinic (ortopantomografie).